Magazyn - Ayurveda101 2024-11-21T11:22:45+01:00 Zend_Feed_Writer https://www.ayurveda101.pl/ Ayurveda101 polska@ayurveda101.com https://www.ayurveda101.pl/ <![CDATA[Ajurwedyjskie potrawy - zdrowe ajurwedyjski ryż pikantny.]]> 2015-09-30T00:00:00+02:00 2015-09-30T00:00:00+02:00 https://www.ayurveda101.pl/info/magazyn/ajurwedyjskie-potrawy-zdrowe-ajurwedyjski-ryz-pikantny Ayurveda101 polska@ayurveda101.com https://www.ayurveda101.pl/ W drugiej części naszej serii o potrawach ajurwedyjskich przedstawiamy przepis na pikantny ryż z wieloma warzywami . Obok ryżu jest głównym składnikiem komosa ryżowa. Ta południowo - amerykażska roślina jest u nas raczej nieznaną , ale bardzo zdrową rośliną. Quinoa - komosa ryżowa była uprawiana już przed 5000 lat w Andach . Ta roślina nie ma prawie żadnych wymagań i dlatego nadaje się do uprawy na dużych wysokościach , gdzie inne rośliny jak np. kukurydza nigdy by nie dojrzały. W Ameryce Południowej jest komosa ryżwa jednym z podstawowych pokarmów dla ludzi żyjących w górskich terenach Andów. Nasiona komosy , używane do gotowania są bardzo pożywne . Zawartość białka i minerałów przekracza zawartości w znanych gatunkach zbóż. W przepisie są zawarte, obok ryżu i komosy ryżowej , zioła i przyprawy typowe dla kuchni ajurwedyjskiej jak kardamon , kurkuma czy Ghee. Każdy z tych składników posiada pozytywne właściwości wspierające zdrowie. Przepis Składniki: 1 szklanka ryżu basmati ¾ szklanki quinoa - komosa ryżowa 3 szklanki ciepłej wody 2 łyżeczki ghee 1 marchewka 6 strąków kardamnonu 1 mała laska cynamonu 1 MS włókien szafranu ¼ łyżeczki proszku kurkumy ¼ łyżeczki soli ¼ szklanki połamanych migdałów Przygotowanie Pokrój marchewkę na plasterki.Ghee rozpuścić w garnku i w nim krótko podsmażyć kardamon i cynamon . Dodać ryż i komosę ryżową , zalać wodą z szafranem, solą i kurkumą. Wszystko gotować przez 10 minut i dodać do tego marchew. Następnie jeszcze połamanye migdały i tak długo gotować, aż wyparuje woda. Gotowa jest ta lekkostrawna potrawa , która równocześnie wspiera system immunologiczny , krew i wzmacnia tkanki. Ta potrawa ryżowa daje siłę i zawiera niesamowicie dużo wartościowego białka. Smacznego! <![CDATA[Produkty żywnościowe łączone według Ajurweda]]> 2015-08-03T00:00:00+02:00 2015-08-03T00:00:00+02:00 https://www.ayurveda101.pl/info/magazyn/produkty-zywnosciowe-laczone-wedlug-ajurweda Ayurveda101 polska@ayurveda101.com https://www.ayurveda101.pl/ Istnieje masa przepysznych potraw, o których myśl wywołuje przypływ śliny w ustach. Ale przy pewnych daniach po ich spożyciu, mamy problemy z trawieniem. Co się tutaj dzieje? I dlaczego akurat przy tych daniach? W Ajurweda mamy wyjaśnienie : połączenie poszczegółnych pokarmów do jednej potrawy jest za to odpowiedzialne. Wszystko, co jadamy ma wpływ na proces trawienia (Agni) w ten jeden albo drugi sposób. Różne pokarmy smakują także .. różnie , posiadają inny skład i inne zalety. Jeśli nie pasują one ze sobą , zostaje osłabiony Agni i wzajemna interakcja Doshas zakłócona. Pojedyńczo spożywana, może być żywność zdrowa , zostaje wzajemnie fałszywie połączona powstają toksyny.. Te muszą zostać wydalone z organizmu , co jest dodatkowym wysiłkiem.Nie może organizm sobie z tym poradzić, jako następstwem jest najpierw ogólne złe samopoczucie. Fałszywe nawyki odżywiania mogąb jak: zaburzenia metabolizmu , problemy z wagą, choroby układu pokarmowego itd.. Przeciwnie , prawidłowe połączenie żywności jest gwarancją dla zdrowego trawienia. Następujących kombinacji powinno się unikać: Po zimnym posiłku lub napojach nie powinno się konsumować ciepłych lub gorących dań lub napojów. Mleko nie powinno być zimne pite. Poza tym obowiązuje unikanie pewnych napojów mieszanych z mleka i owoców . One hamują bardzo mocno , z fałszywymi składnikami, trawienie i blokują system krążenia i limfatyczny, co dalej prowadzi do chorób i problemów ze skórą. Dodatkowo nie powinno mleko być spożywane z mięsem, rybami, jogurtem, rzodkwią, czosnkiem, zieloną sałatą liściastą i solą. Dodatek przypraw może wspierać trawienie: imbir, cynamon, kardamon, i kurkuma - pomagają. Nigdy nie łączyć cytryny z ogórkami, mlekiem, pomidorami lub jogurtem. Miodu nie wolno spożywać w tej samej ilości jak masło. To ma silne toksyczne działanie.. Poza tym nie wolno jego ogrzewać. Jaja nie są dobrym połączeniem z serem, rybami, bananami, melonem, mlekiem czy mięsem. Psiankowate: (pomidory, ziemniaki, bakłażan) nie powinny być spożywane z mięsem, rybami, ogórkiem lub produktami mlecznymi. Mięso uniknać w połączeniu z mlekiem, rzodkwią, sprosami, miodem i sezamem. Produkty bogate w skrobię nie łączyć z owocami, mlekiemi jajkami. Szczególnie skrobia i fruktoza nie tolerują się wzajemnie i trawienie jest słabe. ł <![CDATA[Ponowne odkrycie powolności - pozostań z duchem w równowadze]]> 2015-06-29T00:00:00+02:00 2015-06-29T00:00:00+02:00 https://www.ayurveda101.pl/info/magazyn/ponowne-odkrycie-powolnosci-pozostan-z-duchem-w-rownowadze Ayurveda101 polska@ayurveda101.com https://www.ayurveda101.pl/ Jak w naturze znikają oznaki jesieni i wszystko przygotowuje się na przyjście zimy - jest także dla nas ludz pora pobytu w domu, pielęgnacji przyjaźni, słuchania muzyki czy czytania książek..i odkrycia powolności . Ajurweda w tym pomaga. Hektyka terminów od rana do wieczora , złe nawyki odżywiania się , za mało ruchu i za dużo alkoholu i kawy... nikogo nie zdziwi, że wielu z nas jest "kwaśnym" i po prostu padamy ze znużenia. Bez przerw spoczynkowych czy dla przemyślenia pędzi obok nas życie - my spowalniamy tylko wtedy, gdy coś nie funkcjonuje i czujemy się nagle wyczerpanym i chorym. Dlatego apelujemy teraz , jesienią: używaj długie noce i ciemność , aby relaksować, zastanowić się nad samym sobą i powierzchniowo traktowane - po prostu nic nie robić! Tylko człowiek, który żyje w równowadze , którego Doshas płyną w zrównoważonych proporcjach ma kontakt ze sobą samym i może podejmować prawidłowe decyzje , bo on siebie " czuje". On wie co jest dla niego dobre a co złe i to ostanie może celowo unikać oraz żyć w zjednoczeniu z naturą. Ale człowiek , który pozwala na to, że codzienna hektyka go ujarzmia poprzez wiele (często niekoniecznych) wymagań posiada stale zmniejszającą się inteligencję somatyczną. Intuicyjna " mądrość ciała" i z nią związane zdrowie - kurczą się. Ajurweda - "nauka" o uzyskaniu i utrzymaniu równowagi wewnętrznej - jest jak skarbiec z Dalekiego Wschodu , który zawiera , dla nas ludzi cywilizowanego, nowoczesnego życia, tysiącletnie mądrości o życiu : i nie tylko dlatego nazywa się Ajurveda w tłumaczeniu - mądrość o długowieczności , w której ciało, duch i psychika na siebie wzajemnie wpływają i się wzajemnie wspierają. Ale: to nie jest zawsze proste, położyć głową i wyłączyć się z hektyki dotychczasowego życia oraz zaczynać wszystko od nowa w nowej powolności. Nasza psychika nie chce się od razu przestawić na lenistwo , przeciwnie - w nowo powstałych wolnych przestrzeniach rozpowszechniają się kłopoty i myśli gonią jedna za drugą. Nawet jeśli przechodzimy kurację . Ajurweda ma tutaj parę odpowiednich - które pomagają w "spowolnieniu" i relaksacji: herbaty radości, kąpiele olejowe, woda różana, sole do kąpieli, kadzidło , szczególnie pachnące świece ... Olej klejnot może mieć wpływ harmonizujący. Do tego dochodzą esencje , które wspierają pocenie się w saunie, i tym samym detoksykację, olejki do masażu , które wpływają pozytywnie na relaks mięśni i spraye , które zapewniają słodki sen. I jeszcze dużo więcej! <![CDATA[Celulity - leczenie holistyczne z Ajurweda]]> 2015-03-31T00:00:00+02:00 2015-03-31T00:00:00+02:00 https://www.ayurveda101.pl/info/magazyn/celulity-leczenie-holistyczne-z-ajurweda Ayurveda101 polska@ayurveda101.com https://www.ayurveda101.pl/ Także Ajurweda nie może czynić cudów. Z holistycznym podeściem i rewitalizuącymi masażami  możliwa jest kosmetyczna poprawa celulitów. Ponad 80 procent kobiet powyżej 30 lat cierpi na celulity. Szczególnie  pośladki, uda  , ale również górne ramiona  wykazują różnej wielkości dołeczki . Kobieca tkanka łączna z jej  komórkami tłuszczowymi  i skórką pomarańczową  nic nie ma przeciw celulitom. .. Jak ma sobie pomóc organizm przy tym nadmiernym rozciąganiu skóry poidczas ciąży ? Czy ze słabej tkanki łącznej powstaną rozpowszechnione celulity jest zależne od odżywiania , ruchu, często otyłości. Stres, palenie papierosów  i alkohol  oraz za dużo kawy zaostrzają dodatkowo ten problem. W Ajurweda są celulity  połączone z zaburzeniami  Vata -Kapha - Dohas - słabość tkanki łącznej to raczej zakres Vata , tłuszcz odgrywa rolę w Kapha. Dochodzi w nich do zaburzeń,powstaje rozpowszechnione zaburzenie równowagi metabolizmu , co - prowadzi do tkanki o złej jakości . Ze strony widzenia ajurwedyjskiego jest konieczny koncept holistycznego  leczenia, zawierający indywidualnie dopasowane  odżywianie, wystarczające dostarczanie płynów , regularny ruch - np. pływanie w zimnej wodzie . i specjalne masaże. Odnośnie odżywiania - poleca Ajurweda ogólnie przy celulitach  ciepłe, lekkie posiłki  z warzywami i bardzo dużo przypraw , jak i mało mleka i jego produktów . Również mięso, ryby i chleb powinny być spożywane w małych ilościych . Gorąca woda i gorące herbaty  ziołowe  o działaniu odwadniającym  są bardzo istotne. Do nich należy mniszek lekarski i herbata z pokrzywy  jak i naturalna woda imbirowa  - ona pobudza trawienie co jest bardzo dobre dla tkanek. Dodatkowo są w Ajurweda, obok dużo ruchu  stosowane regularne, specjalne masaże: w nich są używane ujędrniające skórę oleje ziołowe  jak i ciepłe,  nasączone olejek woreczki z ziołami . One witalizują  tkanki ,jak ogrzewające, a tym samym stymulujące krążenie opakowania błotka i przyczyniają się  do pobudzania metabolizmu  i odtransprtowania złych produktów. Również  Również odkwaszające kąpiele lub specjalne balsamy do ciała są pomocne. Przy celulitach jest pojęciem w Ajurweda  masaż jedwabistymi rękawiczkami. <![CDATA[Skóra jest odzwierciedleniem Twojego ducha - jakim typem jesteś?]]> 2015-03-02T00:00:00+01:00 2015-03-02T00:00:00+01:00 https://www.ayurveda101.pl/info/magazyn/skora-jest-odzwierciedleniem-twojego-ducha-jakim-typem-jestes Ayurveda101 polska@ayurveda101.com https://www.ayurveda101.pl/ Skóra to największy narząd naszego organizmu i jest uaważana za zwierciadło naszego ducha - sucha, tłusta albo zwiotczała? A może gładka i czysta? Często  jest jej pielęgnacja nieodpowiednia, odżywiamy sią niezdrowo  i prowadzimy rabunkowy tryb życia. Kto chce określić typ swojej skóry z pomocą ajurweda , ma doskonałe szanse na prawidłową pielęgnację  i tym samym na świeży - zdrowy uśmiech , widoczny od razu w lustrze. Przy czym: sto procentowy typ nie istnieje w Ajurweda, także nie odnośnie skóry. Prawie wszyscy ludzie mają skórę mieszaną  ze skłonnością  w jednym kierunku : Doshas, Vata, Pitta lub Kapha. To znaczy Dosha dominuje  - także przy skórze. I tak wyglądają te trzy rodzaje  w ich najczystszej postaci  - kiedy są zdrowe lub zaburzone.  Vata skóra czuje się raczej chłodno, ma najczęściej delikatne pory , jest blada , sucha i reaguje bardzo wrażliwie na wpływy środowiska zewnętrznego, szczególnie zimna i suchości. Skóra Vata jest bardzo wrażliwa i jest szybko pękająca. Jeśli zostaje zachwiana jej równowaga , staje się łuszczącą  i bardzo szybko starzeje. Także zanieczyszczenia i blizny są  dużym problemem. Dlatego właściwa pielęgnacja zawiera wszystko co ma do czynienia  z  ralaksacjyjnym masażem z pomocą olejków, odżywiających maseczek , rewitalizacją i  kremami odżywczymi . Pitta skóra jest błyszcząca, dobrze ukrwiona i ciepła. Ona ma skłonności do wyprysków, trądzika , znamion , piegów i zmarszczek, łatwo  i dużo się poci , także na twarzy. Pitta - skóra skłania do powstawania zmarszczek i zaczerwień. Jeśli zostaje zachwiana jej równowaga , jest to połączone z niepokojem, nerwowością , wzdęciami, zaparciem i bezsennością. Dodatkowo dochodzi do nadmiernego pocenia się , zgagi , niepokoju , złości i uczucia stania pod napięciem psychicznym. jest Pitta skóra chce być chłodzoną i uspakajaną np. poprzez  relaksacyjne masaże . I: zwracaj uwagę na równowagę kwasowo-zasadową.w zakresie żywienia! Kapha skóra czuje się super, jest dobrze nawilżona i dość "gruba" Ona błyszczy , jest lekko oleista , ale miękka i gładka. Kapha skóra poci się mało  i jej karnacja jest jasna i blada. Słońce toleruje ona lepiej , także z zimnem dochodzi do ładu dzięki  izolacji tłuszczowej . Dochodzi do zaburzenia jej równowagi , pojawiają się głębokie pory i dochodzi do gromadzenia łoju i pojawienia swędzących i  liszajowatych ekzemów. To jest wskaźnikiem zaburzonego  metabolizmu , z gromadzeniem się wody  i toksyn - uczuciem ciężkości , ospałości  i niechęci, które mogą wzrastać aż do depresji. Leczenie próbuje pobudzić przepływ limfy, aktywowanie metabolizmu  skóry  i wydalanie nagromadzonej szlaki. To jest możliwe m.innymi  z kąpielami pod parą  z dodatkiem olejków eterycznych i  gorącymi okładami , które wspierają  oczyszczanie , dają energię i poprawiają ogólny wygląd skóry.. <![CDATA[Zdrowe odżywianie - dlaczego jest śniadanie tak ważne]]> 2015-02-18T00:00:00+01:00 2015-02-18T00:00:00+01:00 https://www.ayurveda101.pl/info/magazyn/zdrowe-odzywianie-dlaczego-jest-sniadanie-tak-wazne Ayurveda101 polska@ayurveda101.com https://www.ayurveda101.pl/ Stara ludowa mądrość mówi: rano powinno się jadać jak król, w obiad jak szlachcic i wieczorem jak żebrak. I to obowiązuje nadal: zdrowe śniadanie  dostarcza energię na cały dzień . Zrezygnujesz z niego , czujesz się już przed południem zmęczonym , nieskoncentrowanym i.. głodnym. Brak jest prawdziwego zapędu na dzień! Nic dziwnego - w nocy zostają opróżnione spichlerze węglowodanów  i one muszą zostać wypełnione przez śniadanie , inaczej traci organizm  fizyczną i psychiczną wydajność. Poprzez zrównoważone śniadanie  zostają dostarczone najważniejsze odżywki. Ale co to jest, zrównoważone i  zdrowe śniadanie? - Ono powinno być lekkostrawne  i nie obciążać , to opinia ekspertów ; ponadto  ma być smaczne  i długo się utrzymujące. I tutaj odgrywają produkty pełnoziarniste bardzo istotną rolę. W porównaniu z  pieczywem z białej mąki  zostają przekazane do krwi, zawarte w nich  węglowodany, powolniej ,przez dłuższy okres czasu. To podnosi poziom cukru we krwi  raczej stabilnie, a nie nagle, aby nagle spaść  i powodować utratę wydajności już przedpołudniem. Zawarty w tych produktach błonnik  wspiera  pracę jelit  i trawienie. Na śniadanie polecamy również owoce . Jedno jabłko  lub inne owoce sezonowe  dostarczają organizmowi, już na początku dnia, wiele witamin i minerałów. Dostawca białek to mleko , jogurt albo sery , uzupełniające zdrowe śniadanie  dla bardzo fulminacyjny początek dnia.  Istotnym dla śniadania jest też czas! I: aby znaleźć jakim typem śniadania jesteś , ponieważ nie wszystko jest zdrowe  i dobre dla każdego. Poza nietolerancją pożywienia  jak nietolerancja laktozy, fruktozy czy celikia , istnieją ludzie , którzy faktycznie rano nic nie mogą jadać i pijają tylko herbatę lub kawę i dopiero przedpołudniem zjadają rogalik  lub małą przekąskę ( tutaj myślimy o Włochach, którzy wieczorami jadają bardzo obficie i często  rozpoczynają dzień bez śniadania). Wielu Azjatów  wkracza w dzień z ich zupą z makaronem , zupą jarzynową  lub ryżową. Brytyjczycy są nie bez powodu znanie z ich " brytyjskiego śniadania" , zawierającego rozpierającą fasolę , boczek, kiełbaski i jajecznicę. I tzw. śniadanie wiedeńskie  to bułka z dżemem... Jak widać: też zdrowe śniadanie nie jest " tak gorąco" jadane , jak jest polecane. Badania w USA i  Anglii wykazały , że ryzyko nadwagi  wzrasto o 400%, jeśli rozpoczyna się dzień bez śniadania. Przy czym batony słodkie, czy słodkie musli też nie są godne polecenia... <![CDATA["Sól" życia z perspektywy ajurwedyjskiej]]> 2015-02-09T00:00:00+01:00 2015-02-09T00:00:00+01:00 https://www.ayurveda101.pl/info/magazyn/sol-zycia-z-perspektywy-ajurwedyjskiej Ayurveda101 polska@ayurveda101.com https://www.ayurveda101.pl/ Sól to nie zawsze  sól . Ona może pochodzić z morza  -  sól morska - lub z głębi ziemi - jest to tzw sól kamienna . Do tego dochodzi sól kuchenna , tzn rafinowana , zawierająca prawie w 100% chlorek sodu. Ta oczyszczona sól  kuchenna jest też zwana  solą addycyjną, próżniową  lub jadalną  - ale w zasadzie jest to tylko sól kamienna. W Ayurweda,jest sól ważna dla trawienia i redukcji - naturalnie  degustowana z umiarem -  Vata , więc element powietrzyn.  Na Pitta , ma ona pozytywne działanie : ona pobudza metabolizm , zaostrza zmysły i hamuje wydalanie wody . Ponadto zwiększa sól Kapha i  ma działanie przeciwskurczowe. Ale - jak wspomniano - z umiarem. Zbyt dużo oznacza za dużo Pitta i tym samym biegunka, zapalenia , nieczysta skóra , wysokie ciśnienie i wiele więcej.  Stare doktryny,  pobierania  mało soli , nie są prawidłowe  i mogą prowadzić do ciężkich zaburzeń: sól zmniejsza Vata, może wywołać oparte na  napięciach bóle głowy , sztywne mięśnie i stawy oraz redukować  zawroty głowy.  Także przy skurczaach  po aktywności fizycznej  pocenie jest sensowne  z dodatkiem soli. Pytanie, czy sól może nam pomóc w takich sytuacjach jest  szybko odpowiedziane: połóż parę kryształków na język  - smakuje to jest dobre. No to rozpuścimy  małą ilość soli w wodzie  ciepłej  i ją wypijemy. Nie ma obawy: tak szybko jej nie przedawkujesz. W odniesieniu do różnych rodzajów soli , ma każda sól jej zalety. Sól morska - to wyparowana woda morska  i posiada Kapha energię. Ona ma najmniej działania na trawienie. Sól kamienna jest otrzymywany przez  mielenie rozbitych  części . Ze wzglądu na wpływ na trawienie -Angi  i pobudzanie  metabolizmu - ma ona najskuteczniejsze działanie. Jednocześnie wysusza organizm  - uwaga przy dawkowaniu! Pozostała sól kuchenna: ona powstaje  poprzez pompowanie wody do  skały  i uwalnianie kryształów soli . Następnie wyparowuje ta sól  , że pozostaje tylko  czysta sól. Jej pobudzające trawienie działanie  leży między solą morską a kamienną . Ona nie zawiera minerałów  lub pierwiastków śladowych  - i te potrzebuje organizm jak i chlorek sodu.  Przy okazji: kto źle znosi sól , powinien najlepiej używać  mieszanki soli ziołowych , które często zupełnie są  bez soli. A także mieszanki  B. z imbiru , mogą mieć niespodziewane  działanie  na trawienie  taz mózg, serce i jelita. <![CDATA[Piękne paznokcie są zdrowe - diagnoza ...]]> 2015-01-26T00:00:00+01:00 2015-01-26T00:00:00+01:00 https://www.ayurveda101.pl/info/magazyn/piekne-paznokcie-sa-zdrowe-diagnoza Ayurveda101 polska@ayurveda101.com https://www.ayurveda101.pl/ W Ajurweda służą włosy i przede wszystkim paznokcie  dla postawienia diagnozy typu: są paznokcie miękkie , delikatne, różowe  albo silne i grube? A  oże są łamliwe  i mają  gębokie i długie  rowki? A może białe plamki?... Co to może oznaczać?... Wielkość, kształt, powierzchnia i kontur paznokci pokazuje znawcom Ajurweda  z jakim "typem" mamy do czynienia. Grube, silne , połyskliwe  i równomierne wskazują na  to, że ich " właściciel" jest typem Kapha. Są paznokcie szorstkie,  krzywe , suche  i łamliwe , wskazują na typ Vata . I delikatne, różowo przebijające , miękie i łatwo  zginane wskazują na Pitta. Ale to nie wszystko: Białe plamy na paznokciach  mogą być wskaźnikiem braku  wapnia i/lub cynku. Długie rowki  powinny być poważnie traktowane , bo często nie funkcjonuje trawienie. Poprzeczne rowki  wskazują niedobory odżywek  , co występuje przy długotrwałych chorobach. Także zmiany kształtu można interpretować w diagnozie ajurwedyjskiej:  złuszczanie paznokci może wskazywać na niedobór witaminy B - lub witaminy  D  jak i  wapnia . Do tego trzeba wiedzieć, że każdy palec (- paznokieć)  odpowiada organom. Dlatego ma tak ważne znaczenie  jaki pazokieć wykazuje zmiany: kciuk  jest odpowiednikiem mózgu , palec wskazujący  - płuc; stoi on podobnie do łyżki  krzywo  mamy problem z płucami.  Palec środkowy, wskazuje jak się czuje się jelito cienkie  - jest ciągle łamliwy  lub się złuszcza  to jest wskaźni na zaburzenia trawienia . Palec serdeczny  wskazuje stan nerek  - ma on białe plamy , dochodzi prawdopodobnie do gromadzenia kalku w nerkach  i powstawania kamieni . I palec mały jest odpowiednikiem serca.  Także kolor paznokci ma znaczenie, odnośnie stanu psychicznego i fizycznego  człowieka - ale uwaga paznokcie rosną powoli. Dlatego cząsto widoczna jest chorobo bardzo późno. Są  paznokcie mleczne  i  nieprzezroczyste  często powodem są choroby  jelit  a nawet wątroby. Są one żółte  - nie funkcjonuje wątroba  . Niebieskie paznokcie są wskaźnikiem  ostrych chorób serca  i pluc , bo praktycznie brak tlenu. I jeszcze ma coś znaczenie. Księżyc paznokcia . Jest on niewidoczny  może to wskaywać na choroby nerwowe i/lub  choroby sercowe . Jest on ogromny  - mogą pojawić się zaburzenia rytmu pracy serca. <![CDATA[Europa-Boom: Ajurweda zyskuje na popularności!]]> 2014-12-30T00:00:00+01:00 2014-12-30T00:00:00+01:00 https://www.ayurveda101.pl/info/magazyn/europa-boom-ajurweda-zyskuje-na-popularnosci Ayurveda101 polska@ayurveda101.com https://www.ayurveda101.pl/ Czy choroby przewlekłe czy kuracje detoksykacji lub odmładzające  - Ajurweda zyskuje na popularności w Europie i prowadzi do  niesamowitych sukcesów. Ta, pochodzący ze starych Indii , tysiącletnia medycyna holistyczna lub medycyna  naturalna, może wkazywać drogę do harmonii, zdrowia i zadowolenia  - poprzez przywrócenie równowagii między trzema  zasadami działania Kapha, Pitta i Vata... Dochodzi do zaburzeń u  Kapha, Pitta  lub Vata  lub są one bardzo słabe , prowadzi to w krótkim lub dłuższym okresie  do uczucia złego samopoczucia i choroby. Odnosi się to np. do Vata , odpowiedzialnego za przebieg  ruchu  w organiźmie  i  spójność nerwową , powstają zaburzenia w zakresie aparatu ruchowego , różnorodne bóle  i zaburzenia nerwowe.  Vata siedzi w jelicie  - gdzie tak wiele chorób ma swój początek - konieczne jest najpierw  uzdrowienie trawienia. Ponadto, staje w centrum detoksykacja  i uwolnienie od szlaki : i to kompleksowo , często z  medycznie przygotowanymi Ghee, które muszą być pite na czczo. To "specjalne masło" uwalnia podobno , zawarte w tkance tłuszczowej  toksyny , je wiąże  i wydala. Również naczynia krwionośne są czyszczone. Dodatkowo  konieczne są parówki , masaże całego ciała z olejami  i ćwiczenia  oczyszczające jelita. I to wszystko bez telefonów i różnch nnych urządzeń i TV  -  w kursach Ajurwedy  zostaje nie tylko  poddane ciało detoksykacji, ale również duch odpoczywa. Joga, ćwiczenia oddechowe  i  relaksacyjne  są dobre dla zmysłów - Ajurweda myśli zawsze  całościowo.  Ale nie tylko wzrasta popyt na ajurwedyjskie  kuracje , także na jej produkty: na pokarm, przyprawy , oleje masażu , herbaty , produkty pielęgnacji ciała  ,suplementy diety i   preparaty ziołowe . W produkcji  produktów ajurwedyjskich odgrywa wysoka jakość główną rolę  - obojętnie czy  według klasycznej  , tradycjonalnej metody  odpowiadającej pismom wedyjskim . Albo według nowocześniejszych , bardziej dopasowanych dla kultur europejskich  przepisów produkcji  - na przykład z  domowych ziół , które są klasyfikowane według zasad ajurwedyjskich . Aczkolwiek Ajurweda jest bardzo stara , ona się stale rozwija  nawet tylko troszeczkę... . i rozkwita w Europie jak nigdy dotąd. <![CDATA[Cukrzyca - tysiącletnie mądrości przeciw nowoczesnej chorobie populacki ludzkiej]]> 2014-12-03T00:00:00+01:00 2014-12-03T00:00:00+01:00 https://www.ayurveda101.pl/info/magazyn/cukrzyca-tysiacletnie-madrosci-przeciw-nowoczesnej-chorobie Ayurveda101 polska@ayurveda101.com https://www.ayurveda101.pl/ Już od ponad 2000 lat  znali lekarze Ajurweda w Indiach Diabetes ( cukrzyca) i ją, oraz jej przyczyny opisali: w cukrzycy typu II jest głównym powodem styl życia , który zaprzecza własnej konstrukcji i tym samym prowadzi do zaburzenia równowagi  mtabolizmu. Brzmi prosto:  człowiek określa własną konstrukcję i żyje według niej - i już widać rezultaty lecznicze. Początkowa równowaga zostaje przywrócona  i ustabilizowana. Ale tak proste to nie jest: obok wspierających masaży z olejami i ziołami  konieczne są kompleksowe zmiany  całego dotychczasowego stylu życia. W cukrzycy, nie może utrzymać organizm cukru we krwi  w równowadze , ponieważ produkcja insuliny jest niewystarczająca, albo jej wcale nie ma. My rozróżniamy typy Diabetes  I i II. Typ I jest to choroba spowodowana zaburzeniami systemu immunologicznego i jego jedyną możliwością leczniczą jest codzienne dostarczanie insuliny. Dodatkowo zdrowy tryb życia  z prawidłowym odżywianiem i dobre leki umożliwiają  prawie normalne życie. Przeciwnie, cukrzyca  typ II - - najczęstsza forma cukrzycy  - idzie w parze z nadwagą , nadciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu . Madhavea Nidana napisał  w  starożytnej księdze Ajurweda  o jej powstaniu: "poprzez brak aktywności fizycznej , sen w ciągu dnia i regularne odżywianie , wzmacniające Kapha  zostaje metabolizowane jedzenie przesłodzone.(...) Poprzez tłuszcz powstaje tłuszcz." Jak widać  chodzi o aktywnoć fizyczną i odżywianie -krótko mówiąc: więcej ruchu i mniej jedzenia. Niestety zmiana funkcjonuje bardzo rzadko  i napewno nie z dnia na noc , aczkolwiek Ajurweda  nie poleca sportów wyczynowych, ale tylko delikatne  regularne poruszanie się  ( nowoczesna medycyna też to poleca) . Każdego dnia chodzić po schodach zamiast jazdy windą , spacery , joga, jazda rowerem  itd.. To robimy tak długo  - wytrzymać!!- aż rozwiniemy przyjemność  na ruchu . Najpóźniej po 3 miesiącach powinno być to widoczne i regularny ruch należy do naszego dnia codziennego, jak amen w pacierzu. W odżywianiu byłoby najlepszym  słuchanie własnego ciała i somatyczna inteligencja - jeśli by to funkcjonowało! Często jadamy fałszywie i za dużo  jako zastępstwa  dla wewnętrznej pustki!  Wtedy mamy do czynienia z całą sytuacją życiową , której trzeba się bliżej przyjrzeć i którą trzeba koniecznie zmienić - umysł musi stać się aktywnym! W tym przypadku najlepiej pomoże  wykształcony ajurwedyjski doradca odżywiania.  W każdym razie sensowne jest  spożywanie kozieradki lekarskiej , kurkumy czy imbiru ; jako zboże - jęczmień. Do tego dochodzi regularna kuracja  w formie masaży , kuracji z ciepłem lub terapia odprowadzająca toksyny . Tym samym mamy już odpowiednie podłoże , aby zatrzymać Diabetes typ II i jego poprawić - aby choroba nie prowadziła  do dalszych, bardzo złych innych następstw  zdrowotnych ( między innymi ślepota) !