Govinda Płatki teff bio, 300 g
Miłka abisyńska w formie płatków
24,99 zł
(83,30 zł / kg, włącznie z kwotą VAT 5% - plus koszty dostawy)
Właściwości i zalety
- Idealne w musli
- Orzechowy aromat
- Lekko słodki smak
- Certyfikat ekologiczny
- Wegański
- Wegetariański
- Fair Trade
Nr art.: GOV-127, Zawartość: 300 g, EAN: 4038507002483
Opis
Miłka abisyńska - trawa abisyńska
- Ze względu na swój niewymagający charakter teff rośnie również tam, gdzie większość innych rodzajów zbóż już nie rośnie. Zarówno na bardzo suchym, jak i bardzo mokrym podłożu. Teff to zboże z rodziny wiechlinowatych. Najmniejsze zboże na świecie uprawiane jest w Afryce Północnej od ponad 5000 lat.
- Ponieważ ziarno tej rośliny zbożowej jest bardzo małe, całe ziarno jest mielone na mąkę.
- Teff ma orzechowy aromat i lekko słodki smak.
Nadaje się do przygotowania produktów zbożowych tj. chleb, bułki, makarony, ciasta na pizzę, ciasta, ciastka, jako zagęszczacz do sosów i wiele innych. Mąka teff dostarcza bogatych, smacznych, a przede wszystkim bezglutenowych produktów. Tym samym teff spełnia wymagania współczesnego, zachodniego konsumenta i jest odpowiednia nie tylko dla osób dotkniętych celiakią, ale również dobrze smakuje całej rodziny.
Pyszna alternatywa dla pieczywa, naleśników i ciast lub wszystkich przepisów, w których stosuje się płatki owsiane. Zawiera więcej minerałów niż jakiekolwiek inne zboże. Bezglutenowe i bogate w błonnik.
Sugerowane zastosowania:
W musli, jako placki, do zagęszczania sosów
Propozycja przepisu:
Placki teff
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia cebula
- 20 g nieutwardzonej margaryny
- 100 g płatków teff
- 1-2 jajka (alternatywnie 150 ml wody)
- przyprawa drożdżowa (płatki drożdżowe, sól morska, zioła i przyprawy)
- 70 g grubo posiekanych migdałów
- 4 łyżki bułki tartej pełnoziarnistej
- tłuszcz kokosowy nieuwodorniony do smażenia
Przygotowanie:
Marchewkę i cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na gorącej margarynie. Ugnieść z teff, jajkiem (lub wodą), przyprawą drożdżową i ok. 50 g wcześniej uprażonych migdałów. Uformować małe, płaskie placki, obtoczyć w bułce tartej i pozostałych migdałach i podsmażyć na gorącym oleju kokosowym.
Marki: | Govinda |
---|---|
Rodzaje produktów: | Zboże |
Alergeny - bez: | Bezglutenowe |
Postać dawkowania: | Płatki/granulki |
Właściwości produktu: | Certyfikat ekologiczny, Wegański, Wegetariański, Fair Trade, Bez dodatku cukru, Wysoka zawartość błonnika |
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza | na 100 g |
---|---|
Zawartość energetyczna / spalania | 1398 / 334 kj / kcal |
tłuszcz | 2 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0,7 g |
węglowodany | 65 g |
w tym cukier | 3,4 g |
substancje balastowe | 7,9 g |
białko | 12 g |
sól | <0,1 g |
Składniki
- 100 % teff [1]
- z kontrolowanych upraw ekologicznych
Recenzje naszych klientów
ocen klientów po polski dla Govinda Płatki teff bio
1 recenzja klienta w innym języku
5 gwiazdek | | 1 | (100%) |
---|---|---|---|
4 gwiazdki | | 0 | (0%) |
3 gwiazdki | | 0 | (0%) |
2 gwiazdki | | 0 | (0%) |
1 gwiazdka | | 0 | (0%) |
1 ocena
Brak opinii w języku: polski. Dostępna 1 recenzja w innym języku.
- Nie jest dostępna żadna recenzja