Taifun Bio jedwabiste tofu, 400 g
Delikatne i kremowe
13,99 zł
(34,98 zł / kg, włącznie z kwotą VAT 8% - plus koszty dostawy)
Właściwości i zalety
- Neutralny smak
- Wszechstronne zastosowanie
- Alternatywa dla jogurtu, śmietany czy śmietanki
- Certyfikat ekologiczny
- Wegański
- Wegetariański
Nr art.: XPI-BIOG-335545, Zawartość: 400 g, EAN: 4012359115003
Opis
Jedwabiste tofu jest naprawdę wszechstronne! Jego delikatna, kremowa konsystencja i neutralny, delikatny smak sprawiają, że można użyć go do wielu potraw. W kuchni japońskiej jest często stosowany w zupach lub spożywany schłodzony albo lekko podgrzany z odrobiną sosu sojowego. Kuchnia zachodnia wykorzystuje jedwabiste tofu jako substytut różnych produktów mlecznych, takich jak śmietana, jogurt czy kwaśna śmietana. Jest również często używane do deserów i różnych wypieków.
Sposób użycia: otworzyć opakowanie nożem, zdjąć folię i przełożyć na talerz. Jedwabiste tofu, które zostało już otwarte, można przechowywać, ale pamiętaj, aby umieścić je w hermetycznym pojemniku. W lodówce pozostaje świeże do trzech dni. Tofu nie należy zamrażać, ponieważ zniszczy to jego konsystencję. Można też je podsmażyć i stworzyć tym samym popularną potrawę kuchni japońskiej. Aby to zrobić, ostrożnie pokrój go w kostkę i przed smażeniem obtocz w mące z maranta.
Przepis: orzeźwiające mango lassi
Na cztery porcje wegańskiej wersji letniego, owocowego napoju bezalkoholowego potrzebujesz:
- 400 g jedwabistego tofu marki Taifun
- 1 cytryna
- 400 ml wody (woda z kranu lub niegazowana)
- 370 g pulpy z mango
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 szczypta soli
Czas przygotowania: ok. 10 min
Poziom trudności: łatwy
To jest takie proste:
- Wyciśnij cytrynę.
- Odmierz 30 ml soku i wrzuć do blendera razem z pozostałymi składnikami. Alternatywnie możesz umieścić składniki w wysokim naczyniu do mieszania i zmiksować blenderem ręcznym.
- Wszystkie składniki zmiksować na wysokim poziomie, aż do uzyskania kremowej, pienistej konsystencji.
- Od razu przełóż do szklanek lub przechowuj w lodówce do momentu podania. W takim przypadku ponownie energicznie wymieszaj napój przed podaniem.
Gotowe lassi możesz przechowywać w lodówce do dwóch dni. Wskazówka: Możesz również użyć tego napoju z innymi owocami zamiast miąższu mango, np. ze świeżymi jagodami. Jednak może być konieczne użycie większej ilości wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Marki: | Taifun |
---|---|
Rodzaje produktów: | Alternatywa dla mięsa |
Alergeny - bez: | Bezglutenowe, Bez laktozy |
Właściwości produktu: | Certyfikat ekologiczny, Wegański, Wegetariański |
Składniki
- woda
- 21 % soja [1]
- Koagulant
- chlorek magnezu
- z certyfikowanej produkcji ekologicznej
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza | na 100 g |
---|---|
Zawartość energetyczna / spalania | 201 / 48 kj / kcal |
tłuszcz | 2,1 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 1 g |
węglowodany | 1,8 g |
cukier | <0,5 g |
białko | 5,3 g |
sól | 0,01 g |