Opis
To pyszne tofu w greckim stylu zostało udoskonalone zielonymi oliwkami, które nadają mu intensywnego, naturalnego smaku. Inne smaki, które znajdziesz w tym specjale, to delikatne zioła, sól morska i szczypta cytryny. Najlepiej spożywać na zimno – idealne do szybkich posiłków!
Polecamy: tofu doskonale smakuje w sałatkach greckich i innych sałatkach, z włoskimi przystawkami lub klasycznie na pieczywie.
Porada kulinarna: penne z tofu z oliwkami
Składniki na danie główne dla dwóch osób:
- 200 g tofu z oliwkami marki Taifun
- 250 g makaronu typu penne
- 4 do 5 pomidorków koktajlowych
- 4 do 5 marynowanych, suszonych pomidorów (odsączonych)
- 1 chili lub papryka (łagodna lub ostra, do smaku)
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 1 do 2 ząbków czosnku
- 3 do 4 oliwek (zielone lub czarne)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Odrobina skórki z pomarańczy
- Sól i pieprz
Czas przygotowania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
A tak przygotowujesz pyszne danie z makaronu:
- Pokrój tofu w 2 cm kostkę.
- Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W międzyczasie pomidorki koktajlowe pokrój na pół lub ćwiartki w zależności od ich wielkości, suszone pomidory pokrój w cienkie paski oraz drobno posiekaj czosnek.
- Posiekaj grubo bazylię i pokrój chili / paprykę w cienkie krążki. Pokrój oliwki na pół i jeśli to konieczne usuń pestki.
- Rozgrzej oliwę z oliwek w głębokiej, dużej patelni na średnim ogniu i smaż kostki tofu, aż będą chrupiące.
- Dodaj pomidorki koktajlowe, suszone pomidory oraz czosnek i krótko smaż.
- Następnie dodaj bazylię, krążki chilli / pepperoni oraz oliwki.
- Na koniec dodaj ugotowane, odsączone penne.
- Dobrze wymieszaj i dopraw solą, pieprzem i skórką pomarańczy.
- Sałatka idealnie pasuje do tego penne. Smacznego!
Marki: | Taifun |
---|---|
Rodzaje produktów: | Alternatywa dla mięsa |
Alergeny - bez: | Bezglutenowe, Bez laktozy |
Właściwości produktu: | Certyfikat ekologiczny, Wegański, Wegetariański |