Birkengold Ksylitol (cukier brzozowy) drobno zmielony
W 100% ksylitol z kory brzozy i buku
WyprzedanoProdukt nie jest już dostępny w naszym sklepie
Opis
Ksylitol to wysokiej jakości naturalna substancja słodząca pozyskiwana z kory brzozy. Smakuje i wygląda jak zwykły cukier. Ksylitol występuje również w różnych rodzajach owoców i warzyw.
Ksylitol (cukier brzozowy) może zastąpić cukier w stosunku 1:1
- przy pieczeniu
- do słodzenia napoi
- do dżemu
- do deseru
- "cukier brzozowy" ma 40% mniej kalorii niż cukier
- 100% fiński ksylitol z kory brzozy i buku
Podczas pieczenia wraz ze świeżymi drożdżami należ dodać zwykły cukier. Przy drożdżach suszonych można spokojnie zastosować ksylitol ("cukier brzozowy").
Trwałość
Przy suchym przechowywaniu ksylitolu może on być używany przez długi czas, tak jak cukier lub sól. Na opakowaniu wydrukowana jest mimo to data przydatności. W przypadku dużej wilgotności i otwartego opakowania ksylitol może się zlepić, ale nadal może być stosowany bezpiecznie.
Produkt powinien być przechowywany w temperaturze poniżej 25°C, przy wilgotności względnej powietrza poniżej 65%.
Cechy szczególne:
- Ksylitol może przyśpieszyć procesy trawienne - faza początkowa, a u osób bardzo wrażliwych powodować biegunkę. To działanie może wystąpić u osób dorosłych przy zażywaniu więcej niż 50 gram w ciągu dnia - zanika w fazie aklimatyzacji. Zalecamy powolne przejście na ksylitol, po pewnym czasie większe ilości są bez problemu tolerowane.
- Pamiętaj również, że psy nie powinny jeść ksylitolu! Nie tolerują one również winogron i kakao. To dotyczy się również królików, kóz i bydła.
Marki: | Birkengold |
---|---|
Koncepcja: | Vata, Pitta, Kapha |
Dodatkowe informacje
Wartość odżywcza | 100 g |
---|---|
wartość energetyczna | 238 kcal |
tłuszcz | 0g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0g |
węglowodany | 99 g |
w tym cukier | 0 g |
w tym alkohole wielowodorotlenowe | 99 g |
błonnik | 0g |
białko | 0g |
sól | <0,01 g |
Skład: 100% ksylitol z brzozy i buku kory