Szafran - czerwone złoto
Crocus sativus, rodzina kosaćcowatych
Szafran należy do rodziny kosaćcowatych. Wraz z nadejściem jesieni kwiaty zakwitają i można zbierać szafran. Gdy tylko go zbierzesz, powita Cię słodki, pachnący zapach. Po zbiorze czerwone nitki są suszone i mogą być używane jako przyprawa. W porównaniu z innymi przyprawami szafran jest tak drogi, że potrzeba od 150 000 do 200 000 kwiatów na 1 kilogram, zbiór odbywa się ręcznie, a każdy kwiat można zbierać tylko raz w roku przez kilka tygodni. Nic dziwnego, że szafran nazywany jest „czerwonym złotem”.
Szafran: 6 artkułów
-
Sonnentor Nitki szafranu bio, 0,5 g (0,50 g)
- Ziemisty i piżmowy smak
- Czerwony imponujący kolor
- Cierpka aromatyczność
-
Cosmoveda Organiczny szafran w całości, 0,10 g
- Ma silny żółty kolor
- Do słodkich potraw
- Do curry
-
Herbaria Nitki szafranu bio, 0,50 g
- Bardzo intensywny kolor
- Bardzo aromatyczne
- Ręcznie zbierane
-
Herbaria Szafran mielony, 0,50 g
- Bardzo intensywny kolor
- Bardzo aromatyczny
- Ręcznie zbierany
Wszystkie ceny zawierają VAT